Hulp bij gewichtsproblemen

 

Deel 1

Ik eet omdat ik het koud heb; koud in mijn ziel...

Voor veel mensen is eten en gewichtsbeheersing, vaak van jongs af aan, een beladen thema. De helft van de Nederlanders heeft matig tot ernstig overgewicht. Hoezeer je ook je best doet, welk dieet of wondermiddel je ook probeert: het lukt je maar niet om die cirkel te doorbreken. Vaak kampen ook andere vrouwen in je familie met hun eetgedrag en gewicht.

Hieronder lees je voorbeelden van verstoord eetgedrag dat tot overgewicht kan leiden.

Ik eet de hele dag door.
Als je opstaat, na het douchen, voor dat je weggaat, als je thuiskomt, als je opgeruimd hebt, als je ergens tegen op ziet… de hele dag door zijn er momenten waarop je moet eten. Je kunt er maar geen ritme in vinden en geen structuur in aanbrengen. Je eet veel te veel en kunt het niet stoppen. Als je jezelf hierin herkent is de kans groot dat je lijdt aan Compulsive Overeating (dwangmatig te veel eten).

Ik eet vaak grote hoeveelheden en heb dan totaal geen rem meer.
Je hebt last van onbedwingbare hevige eetbuien. Je eet dan heel veel, meestal zeer calorierijk voedsel, in een heel korte tijd. Tussentijds hervat je jezelf weer en kan het zijn dat je zelfs heel weinig gaat eten. Tot de volgende eetbui… Je blijft aankomen en de kans is groot dat je ernstig overgewicht ontwikkelt. Hier is sprake van Binge Eating Disorder’ oftewel BED (eetbuienstoornis).

Je denkt aan bijna niets anders dan eten en je gewicht.
Je grootste nachtmerrie is dik worden of dik zijn. Toch kun je jezelf regelmatig niet beheersen en heb je flinke eetbuien. Vaak plan je de eetbuien: je kiest een ongestoord moment, doet de nodige boodschappen en eet alles tot de laatste kruimel op. Je kunt er uren mee doorgaan… Omdat je absoluut niet wilt aankomen ontstaat een zeker ritueel, je moet het voedsel tenslotte weer kwijt raken: je gaat braken of laxeren, gebruikt vochtafdrijvende middelen of je gaat buitengewoon veel sporten. Een periode van afvallen duurt meestal maar kort. Want binnen de kortste keren begin je weer overmatig te eten. En zo ontstaat er een jojo-effect: eten en aankomen, en daarna lijnen en afvallen. Je schaamt je. Niemand mag dit weten en dat is moeilijk omdat eten je hele leven overheerst. Je voelt je eenzaam en wat dan helpt is: eten… Je zit in de cirkel van boulimia nervosa.